Klasyczne tiramisu
Składniki (4 porcje)
  • 3 jajka
  • cukier 60 g
  • serek mascarpone 250 g
  • likier Amaretto lub Baileys 15 ml
  • espresso 175 ml
  • podłużne biszkopty Savoiardi 100 g
  • kakao do posypania
Krok 1
Odziel białka od żółtek i przelej je do dwóch osobnych misek.
Krok 2
Ubij białka na sztywną pianę.
Krok 3
Wciąż ubijając pianę, powoli dosypuj cukier.
Krok 4
Ubij żółtka na jasny kolor, dodaj mascarpone i wymieszaj, aby dobrze się połączyły.
Krok 5
Przełóż pianę z białek do masy z żółtek i mascarpone i ostrożnie połącz wszystko ze sobą.
Krok 6
Dolej likieru do kawy. Następnie wkładaj do niej biszkopty (stroną z cukrem do góry) na 2 sekundy.
Krok 7
Przygotuj naczynie, w którym będziesz podawać tiramisu. Układaj na dnie nasączone biszkopty, stroną z cukrem do dołu.
Krok 8
Pokryj biszkopty masą z jajek i mascarpone. Następnie układaj kolejne warstwy biszkoptów i masy, aby wypełnić naczynie. Włóż do lodówki na 3 godziny.
Krok 9
Posyp deser kakao i serwuj na zimno.
Smacznego!