Tatar z polędwicy z marynowanymi grzybami i olejem ziołowym
Składniki na danie (4 porcje)
  • 1 szalotki
  • grzyby Shiitake 60 g
  • pieczarki 60 g
  • pasta krewetkowa 8 łyżek
  • pasta chili 4 łyżki
  • krewetki tygrysie 12 sztuk
  • papryczki chili 4 sztuki
  • imbir 20 g
  • bulion rybny 800 ml
  • mleko kokosowe 240 ml
  • trawa cytrynowa 4 sztuki
  • suszone krewetki 1 łyżka
Krok 1
Oczyszczoną z żyłek i ścięgien głowę polędwicy wołowej, pokroić w drobną kostkę, około 3x3mm.
Krok 2
Przypraw solą i pieprzem.
Krok 3
Połączyć pokrojone mięso, tabasco, musztardę, resztę sosu sojowego, worchester, prażoną cebulę, odrobinę wody, wymieszaj intensywnie do momentu połączenia składników.
Krok 4
Oddziel żółtko przepiórcze, marynować w sosie sojowym z wodą 1:1.
Krok 5
Ocet, wodę i cukier zagotuj i zalej grzyby shimeji, odstaw do wystudzenia.
Krok 6
Do blendera kielichowego włożyć szczypior i olej, miksować do momentu podgrzania oleju, przecedzić przez sito, schłodzić w lodówce.
Krok 7
Wyłóż na talerz i dekoruj pojedynczymi listkami sałaty, kaparami i posiekaną szalotką.
Smacznego!