Mini tarta z solonym karmelem
Składniki na tartę (4 porcje)
  • 1 jajko
  • masło 82 % tłuszczu 35 g
  • cukier puder 20 g
  • mąka pszenna 70 g
  • mąka migdałowa 10 g
  • sól 1g
  • skórka z pomarańczy 6g
Składniki na polewę czekoladową (4 porcje)
  • ciemna czekolada 72% 65 g
  • biała czekolada 15 g
  • masło 82% 15 g
  • śmietana 36% 70 ml
Składniki na solony karmel (4 porcje)
  • śmietana 36% 100 ml
  • cukier 100 g
  • masło 45 g
  • mascarpone 60 g
  • sól morska 4 g
  • świeże maliny 20 g
  • świeże borówki 8 g
  • mięta 4
Krok 1

Przygotuj kruche ciasto. Wymieszaj mąkę pszenną z mąką migdałową, solą oraz cukrem pudrem.
Krok 2
Dodaj zimne, pokrojone masło. Włóż mieszankę do blendera i miksuj aż otrzymasz konsystencję kruszonki.
Krok 3
Przełóż masę do miski i wbij do niej jajka. Zagniataj aż otrzymasz gładkie, elastyczne ciasto.
Krok 4
Używając obieraczki, obierz pomarańczę w taki sposób, aby otrzymać pomarańczową część skórki.
Krok 5
Posiekaj skórkę na małe paseczki.
Krok 6
Dodaj skórkę pomarańczy do ciasta i dobrze wymieszaj.
Krok 7
Uformuj kulę z ciasta.
Krok 8
Włóż ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia.
Rozwałkuj je tak, aby miało 1.5 - 2 mm grubości.
Krok 9
Umieść rant 12 cm formy na rozwałkowanym cieście. Nie wycinaj kształtu zbyt blisko, ale w taki sposób, by wystarczyło na brzegi ciasta.
Krok 10
Umieść ciasto w formie.
Krok 11
Z pomocą noża obetnij wystające krawędzie ciasta. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach, aby nie urosło w trakcie pieczenia. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180°C na 13 minut. Spód tarty jest już gotowy!
Krok 12
Na patelni skarmelizuj cukier.
Krok 13
Podgrzej śmietankę.
Krok 14
Dodaj gorącą śmietankę do skarmelizowanego cukru.
Krok 15
Mieszaj aż otrzymasz gęsty karmel.
Krok 16
Dodaj masło i wymieszaj. Zostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie wystygnie.
Krok 17
Do karmelowej masy dodaj serek mascarpone i dobrze wymieszaj.
Krok 18
Dodaj sól i ponownie wymieszaj.
Krok 19
Zacznij przygotowywać polewę czekoladową. Zacznij od podgrzania śmietanki.
Krok 20
Dodaj masło.
Krok 21
Dodaj ciemną i białą czekoladę i przemieszaj masę. Zdejmij z ognia i jeszcze raz dobrze wymieszaj, używając trzepaczki do piany.
Krok 22
Wlej karmel do wgłębienia tarty.
Krok 23
Zalej karmel polewą czekoladową. Udekoruj tartę borówkami, malinami i listkami mięty.
Smacznego!