Stek wołowy w sosie z czerwonego wina
Składniki na purée ziemniaczane (4 porcje)
  • obrane i pokrojone ziemniaki 360 g
  • pełnotłuste mleko 30 ml
  • śmietana 30-36% 15 ml
  • masło 40 g
  • sól
  • pieprz
Składniki na sos z czerwonego wina (4 porcje)
  • czerwone wino (wytrawne) 200 ml
  • sos demi-glace 120 ml
  • czerwona cebula 150 g
  • masło 40 g
  • 1 gałązka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Składniki na danie (4 porcje)
  • polędwica wołowa 750 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • oliwa z oliwek
Krok 1
Do gotującej się wody, włóż pokrojone ziemniaki i gotuj przez 20-30 min aż staną się miękkie.
Krok 2
Używając praski albo tłuczka, rozgnieć ugotowane ziemniaki.
Krok 3
W oddzielnym garnku podgrzej mleko i śmietankę a potem dodaj do nich ziemniaki. Dobrze wymieszaj, dodaj masło a potem dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw na bok.
Krok 4
Ustaw żaroodporną patelnię na dużym ogniu, rozgrzej oliwę i połóż na niej mięso. Obmaż z każdej strony przez ok. 3 minuty aż się równo zarumieni.
Krok 5
Dodaj czosnek, tymianek, rozmaryn oraz masło.
Krok 6
Użyj łyżki, aby polać mięso rozpuszczonym masłem. Włóż patelnię do piekarnika nagrzanego do 200°C na 3-4 minuty, by otrzymać średnio krwiste mięso. Przed pokrojeniem, odstaw na bok na 5 minut.
Krok 7
Ustaw tę samą patelnię na średnim ogniu i wlej do niej wino.
Krok 8
Dodaj sos demi-glace, pokrojoną czerwoną cebulę, masło oraz tymianek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż na wolnym ogniu aż cebula stanie się miękka.
Mięso podawaj z ziemniakami oraz sosem z czerwonego wina.
Smacznego!