marchewka pokrojona w cienkie paseczki (julienne) 90 g
por pokrojony w cienkie paseczki (julienne) 110 g
kapusta pak choi pokrojona w cienkie paseczki (julienne) 250 g
suszone grzyby shiitake, namoczone do miękkości i pokrojone w plastry 20 g
inne azjatyckie grzyby, namoczone do miękkości i pokrojone w plastry 20 g
4 łyżki sosu ostrygowego
12 arkuszy ciasta na spring rollsy
żółtko jajka
sól
pieprz biały
olej sezamowy
olej roślinny
Krok 1
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż czosnek oraz szalotkę na średnim ogniu. Później dodaj pora, marchewkę oraz chińską kapustę. Dobrze wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty aż zmiękną.
Krok 2
Dodaj pokrojone grzyby, wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 3
Dodaj sos z ostryg i dopraw do smaku solą, białym pieprzem oraz olejem sezamowym. Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia.
Krok 4
Połóż arkusz ciasta na spring rollsy na czystej powierzchni jednym rogiem skierowanym w Twoją stronę. Na środku umieść wystudzone nadzienie.
Krok 5
Zacznij od złożenia dwóch boków ciasta. Potem złóż część, która znajduje się najbliżej Ciebie.
Krok 6
Po złożeniu wszystkich boków i zakryciu nadzienia, zacznij zwijać ciasto od siebie.
Krok 7
Sklej spring roll, smarując boki ciasta, roztrzepanym żółtkiem.
Krok 8
Powtarzaj czynność aż otrzymasz wszystkie spring rollsy.
Krok 9
Smaż spring rollsy na głębokim tłuszczu aż staną się złoto-brązowe. Podawaj gorące z ulubionym sosem!