Sałatka z ośmiornicą
Składniki (4 porcje)
  • macka ośmiornicy 800 g
  • ogórek pokrojony w kostkę 200 g
  • czerwona cebula pokrojona w kostkę 100 g
  • pomidorki cherry pokrojone w ćwiartki 300 g
  • kapary 75 g
  • posiekana natka pietruszki 10 g
  • posiekany koperek 10 g
  • 8 łyżeczek octu z czerwonego wina
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Krok 1
Włóż ośmiornicę do garnka z osoloną, gotującą się wodą i gotuj ją przez 10 minut. Następnie przełóż mackę do miski z zimną wodą z lodem.
Krok 2
Kiedy ośmiornica przestygnie, pokrój ją na plasterki.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj kawałki ośmiornicy, ogórka, cebulę, pomidorki cherry i kapary.
Krok 4
Dodaj natkę i koperek.
Krok 6
Dodaj ocet i oliwę. Dopraw sałatkę solą i pieprzem.
Smacznego!