Online Cooking Party dla PixelAnt Games
Witamy wszystkich Państwa na niepowtarzalnych warsztatach kulinarnych CulinaryOn w wersji online. Odległość nie stanowi dla nas żadnych ograniczeń, nie musisz nic robić tylko nastawić się na fantastyczną zabawę!

Czekamy na Ciebie w czwartek 16 grudnia o godzinie 17:00.
Days
Hours
Minutes
Seconds
Kurier dostarczy paczki z produktami pod Wasze drzwi,
pomiędzy 1 w nocy a 6 rano w środę 15 grudnia.
Prosimy o włożenie produktów spożywczych do lodówki.
Jak dołączyć do spotkania?
2 godziny przed wydarzeniem wszyscy uczestniczy otrzymają na maila link, który pozwoli dołączyć do spotkania, będzie on aktywny 10 minut przed startem. Wcześniej prosimy o zainstalowanie aplikacji Zoom na telefonie lub komputerze, w zależności od tego z czego będziesz korzystał podczas spotkania. Link do instrukcji jak to zrobić znajdziesz poniżej. Cenne dla nas wszystkich będzie również ustawienie swojego imienia w aplikacji, aby ułatwiło nam to komunikację - dowiedz się jak to zrobić -->
https://fikiri.net/jak-zmienic-swoje-imie-w-zoom/


Do zobaczenia!
Jak zainstalować Zoom?
Link do spotkania.
Będzie aktywny 10 minut przed startem.
Kliknij tutaj
Wspólne gotowanie z naszymi doświadczonymi Szefami Kuchni
Jak to wszystko będzie wyglądało?
17:00 Zaczynamy
Przygotuj się! Dobry humor to podstawa.
01
17:05 Wstęp
Teraz omówimy zasady bezpieczeństwa, pomożemy przygotować pracę w kuchni tak, aby była komfortowa oraz opowiemy wszystko o menu.
02
17:15 Gotowi?
Sprawdź czy masz wszystko czego potrzebujesz?
03
Gotujemy!
Możemy zaczynać, teraz nasz szef kuchni zabierze Was w kulinarną podróż.
04
Lista składników
Przygotujemy dwa pyszne dania dla dwóch osób!
Poniżej znajdziesz listę składników, które dostarczymy oraz listę sprzętów niezbędnych do gotowania, które prosimy o przygotowanie.

UWAGA - Goście, którzy robią zakupy samodzielnie, prosimy o przygotowanie farszu i malinowego coulis przed spotkaniem. Instrukcję i szczegóły znajdziesz poniżej.


Dziękujemy :)

Składniki na danie:
  • 200 g mąka pszenna
  • 1 jajko
  • 4 g masło
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 20 g suszonych borowików
  • 50 g marchwi
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 60 ml oleju lnianego
  • 25 ml oleju rzepakowego
  • 30 g cebula

Do obu wersji - skwarki:

  • 1 szalotka
  • 15 ml oleju rzepakowego

Składniki na danie w wersji WEGAŃSKIEJ:
  • 200 g mąki
  • 90 g ciepłej wody
  • 4 g soli
  • 30 g oleju kokosowego
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 20 g suszonych borowików
  • 50 g marchwi
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 60 ml oleju lnianego
  • 25 ml oleju rzepakowego
  • 30 g cebula
Pierogi z kapustą, grzybami i skwarkami
Sprzęt:
  • 2 garnki do gotowania, 2 L
  • nóż i deska
  • patelnia
  • sól i pieprz
  • wrząca woda
Składniki:
  • 75 g herbatniki
  • 30 g masło
  • 1 jajko
  • 175 g twarożek naturalny
  • 10 ml wanilii
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g cukru
  • 50 g malin

SKŁADNIKI W WERSJI WEGAŃSKIEJ:
  • 200 g tofu naturalnego
  • Skórka kandyzowana z pomarańczy
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 10 ml wanilii
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 g proszku do pieczenia
  • Maliny mrożone 50 g
Spód:
  • 75 g herbatników typy digestive
  • 20 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 g przyprawy korzennej
Świąteczny sernik z malinowym coulis
Sprzęt:
  • forma do wypieku sernika - może to być: metalowy pierścień (ring o średnicy 8-10 cm), foremki do sernika (aluminiowe, silikonowe) o tej samej średnicy, foremki papierowe (ale muszą być używane z foremkami zachowującymi kształt, np. do muffinków), zwykły kubek ceramiczny lub filiżanka z grubej ceramiki
  • robot kuchenny albo:
  • duża miska (ok. 4 l) x 2
  • blacha do pieczenia
  • szpatuła kuchenna
  • rózga
  • ręczniki papierowe
  • piekarnik domowy
  • blacha do piekarnika
  • folia aluminiowa
    Przygotowanie farszu do pierogów i malinowego coulis dla uczestników robiących zakupy we własnym zakresie
    Przygotowanie farszu:

    1. Wypłukać kapustę, opcjonalnie namoczyć grzyby - zalać ciepłą wodą.
    2. Przygotować warzywa: pokroić cebulę w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
    3. Na patelnię wlać olej rzepakowy, rozgrzać. Na nagrzaną patelnię wyłożyć cebulę, podsmażyć na złoto. Następnie dodać startą marchewkę, podsmażyć 3 minuty.
    4. Dodać kapustę i grzyby (nie muszą być namoczone, można dodać od razu suche) oraz przyprawy (z pominięciem pietruszki):
    - 2 liście laurowe
    - 3 ziarna ziela angielskiego
    - 60 ml oleju lnianego
    5. Dusić do miękkości, lekko wystudzić. Gotowy farsz zmielić lub w razie braku maszynki do mielenia - poszatkować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    6. Do tak przygotowanego farszu dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Gotowy farsz, po wystudzeniu, schować do lodówki.

    Przygotowanie malinowego coulis:
    1. Do garnka włóż 50 g cukru oraz 50 go malin, redukuj do otrzymania syropu.
    2. Zblenduj.
    3. Następnie przetrzyj przez sitko, gotowe!

    Dziękujemy! :)
    Sekretnym składnikiem wszystkich dań jest dobre nastawienie - nie zapomnij zabrać go ze sobą. Do zobaczenia.