Pierogi z dzikiem z sosem szarym i chipsami warzywnymi
Składniki na danie (4 porcje)
  • 1 szalotki
  • grzyby Shiitake 60 g
  • pieczarki 60 g
  • pasta krewetkowa 8 łyżek
  • pasta chili 4 łyżki
  • krewetki tygrysie 12 sztuk
  • papryczki chili 4 sztuki
  • imbir 20 g
  • bulion rybny 800 ml
  • mleko kokosowe 240 ml
  • trawa cytrynowa 4 sztuki
  • suszone krewetki 1 łyżka
Krok 1
Pokrojoną cebulę, czosnek i mięso z dzika przesmażyć, dodać tymianek i liść laurowy.
Krok 2
Dolej piwa i duś mięso do miękkości.
Krok 3
Wyrób ciasto na pierogi przy użyciu robota kuchennego z mąki, ciepłej wody, roztopionego masła i soli. Ciasto można wyrobić też ręcznie. Wyrabiać do uzyskania zwartej i suchej w dotyku konsystencji.
Krok 4
Rozwałkować ciasto na podsypanym mąką blacie.
Krok 5
Wycinać za pomocą szklanki lub ringu.
Krok 6
Nałóż farsz na wycięte ciasto.
Krok 7
Trzymając ciasto w rękach zlep pierogi i uformuj falbankę.
Krok 8
W rondlu zrób zasmażkę z mąki i masła, dodaj miód pitny i wywar, mieszaj do powstania sosu. Dodaj przyprawy korzenne.
Krok 9
Warzywa poplastrowane obieraczką smażyć w garnku z rozgrzanym olejem, osuszyć na ręczniku papierowym.
Krok 10
Pierogi wyłóż na talerz, dekoruj sosem, warzywami i kwaśną śmietaną.
Smacznego!