Panna Cotta z truskawkami
Składniki (4 porcje)
  • mleko 250 ml
  • cukier 40 g
  • żelatyna w listkach 5 g
  • laska wanilii
  • śmietana min. 30%
  • truskawki 220 g
  • cukier puder
Krok 1
Czubkiem noża przekrój wzdłuż laskę wanilii. Oddziel ziarenka i odłóż je na bok.
Krok 2
Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 5 minut aż stanie się miękka. Wlej mleko i śmietanę do rondelka, dodaj laskę oraz ziarenka wanilii. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i wyjmij laskę wanilii.
Krok 3
Dodaj namoczoną żelatynę do mleka i mieszaj aż się całkowicie rozpuści.
Krok 4
Rozlej zawartość rondelka do foremek a potem wstaw je do lodówki na 1,5-2 godziny, aby stężały.
Krok 5
Pokrój truskawki. Wyjmij panna cottę z lodówki i udekoruj ją truskawkami. Oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!