3 steaki z sosami z pieczonej papryki, pieprzowym i Blue Cheese
Sos z pieczonej papryki
Słodka papryka 224 g
Oliwa z oliwek 5 g
Tymianek 1 g
Cebula 60 g
Czosnek 4 g
Świeża kolendra 6,5 g
Oliwa z oliwek 35 g
Sok cytrynowy 2 g
Sól 1,6 g
Czarny pieprz mielony 1 g
Mieszany sos pieprzowy
Szalotka 60 g
Czerwony pieprz 0,8 g
Czarny pieprz 0,8 g
Piment 0,8 g
Masło 82% 28 g
Demi-glace 132 g
Sos Blue Cheese
Ser pleśniowy (gorgonzola)
Śmietana 33%
Obrane migdały
Cukier
Sól
Czarny pieprz mielony
Steak i dodatki
Karkówka wołowa 520 g
Rostbef wołowy 520 g
Mostek wołowy 520 g
Sól
Pieprz
Rzeżucha (lub kiełki) - garść
Krok 1
Nastaw piekarnik na 200 ° C. Do pieczenia przygotuj paprykę, czosnek i cebulę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Krok 2
Pieczoną i obraną paprykę wkładamy do blendera, dodajemy pieczoną cebulę i czosnek, kolendrę, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Sos jest gotowy!
Krok 3
Sos pieprzowy: wrzuć masło na patelnię, a następnie dodaj posiekaną szalotkę i smaż na złoty kolor.
Krok 4
Następnie dodaj świeżo zmielony czerwony i czarny pieprz, oraz ziele angielskie. Dodaj demi-glace, gotuj ok. 5 min na małym ogniu, aż nabierze złocistego koloru.
Sos jest gotowy!


Krok 5.
Przygotuj teraz sos z sera pleśniowego: wlej śmietanę do rondla, dodaj pokrojony na kawałki lub starty ser pleśniowy.
Krok 6.
Dodaj grubo posiekane migdały, cukier, przyprawy i zagotuj. Następnie gotuj na małym ogniu, aż ser się stopi.
Sos jest gotowy!
Krok 7.
Opłucz mięso i osusz ręcznikami papierowymi.
Pokrój rostbef na plastry o grubości 1-1,5 cm. Pokrój kark wołową wzdłuż na połówki, a następnie przekrój na kawałki o grubości 2,5-3 cm. Pokrój mostek wołowy w poprzek włókien na kawałki o grubości 2–2,5 cm.
Krok 8.
Smaż steki na suchym grillu do oczekiwanego stopnia wysmażenia. Doprawi świeżo zmielonym pieprzem i odstawić na 5 minut owinięte folią aluminiową.
Krok 9.
Podawaj steki na drewnianej desce z trzema sosami w osobnych kokilkach.
Udekoruj sałatką z rzeżuchy.
Smacznego!