Sałatka z rostbefem i sosem Krwawa Mary
Składniki dla 4 osób
Wołowina (rostbef) - 400 g
Tymianek - 8 gałązek
Oliwa z oliwek - 120 ml
Seler naciowy
Sól
Pieprz
Ogórek
Rukola
Pieczarki
Sos Tabasco







Sos Krwawa Mary
Sos Worcestershire - 20 ml
Pomidory - 2 sztuki średnich rozmiarów
Sok z cytryny
Czosnek - 1 ząbek
Whisky - 20 ml
Sok pomidorowy - 20 ml
Krok 1
Pokrój mięso na plastry grubości ok. 2 cm. Następnie posiekaj tymianek, wymieszaj z oliwą i natrzyj mięso. Pozostaw do zamarynowania na minimum 30 minut.
Krok 2
Rozgrzej patelnię grillową. Wrzuć mięso na suchy ruszt, smaż do momentu osiągnięcia oczekiwanego stopnia wysmażenia mięsa. Możesz w tym samym czasie zgrillować również pieczarki. Zdejmij mięso z patelni, następni oprusz solą i pieprzem i daj mu odpocząć"
Krok 3
Pokrój na plasterki ok. 0,5 cm.
Krok 4
Użyj obieraczki do warzyw, aby pokroić ogórek na cienkie plasterki. Pokrój selera, przygotuj rukolę.



Krok 5.
Przygotowanie sosu. Zblenduj pomidory, seler, oliwę z oliwek, sos Tabasco, Worcester, sól, pieprz, sok z cytryny, sok pomidorowy i whisky.
Krok 6.
Ogórki zwiń w "ślimaczki", ułóż rukolę, pieczarki, połóż plastry rostebefu. Polej sosem Krawa Mary wedle uznania.
Smacznego!