MENU ŚWIĄTECZNE
BNP PARIBAS
Zsiadłe mleko z wędzonymi ziemniakami
Składniki dla 4 osób:

  • 600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 800 ml zsiadłego mleka
  • garść siana (może być ze sklepu zoologicznego)
  • wiórki wiśniowe do wędzenia
  • 100 ml oleju lnianego
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ugotowane umieścić w naczyniu z wiórkami do wędzenia, całość podpalić aby powstał dym i od razu szczelnie przykryć. Ziemniaki nabiorą aromatu po ok. 30 minutach. Następnie należy je obrać, pokroić w kosteczkę lub ćwiartki (wszystko zależy od wielkości ziemniaków). Olej lniany zblendować na wysokich obrotach przez 3 minuty z koperkiem, następnie przetrzeć przez sitko aby osiągnać gładką konsystencję. Ułożyć wszystko na talerzu, polać zsiadłym mlekiem i koperkiem. Siano wykorzystać do dekoracji.


Barszcz małoruski na funcie wołowym, z burakami i ziemniakami, zabielany
Składniki na 4 osoby:

  • 300 g buraków czerwonych
  • ok. 1 l bulionu wołowego (1 pęczek włoszczyzny, 400 g łaty wołowej)
  • 150 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • kilka liści kapusty
  • 2 pomidory
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier, pieprz
  • 100 ml kwaśnej śmietany - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa obrać i umyć. Z włoszczyzny i łaty wołowej ugotować bulion z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego – na wolnym ogniu, około 1,5 godziny.

Buraki i ziemniaki pokroić w kostkę ok. 2-3 cm, kapustę pokroić na większe kawałki, ok. 4-5 cm. Ugotowane mięso i warzywa z bulionu pokroić w drobną kostkę. Do bulionu dodać buraki, ziemniaki i kapustę. Gotować do miękkości i dodać posiekane pomidory.

Cebule posiekać i zeszklić na smalcu. Nie powinna się zesmażyć, jedynie zmięknąć. Połączyć z mąką i lekko zasmażyć . Połączyć z barszczem i finalnie doprawić.

Legumina z sosem wiśniowym i czekoladą

(opcjonalnie serwować z lodami - lodowe show możliwe tylko w CulinaryOn:)
Składniki dla 4 osób:

  • Szczypta soli
  • 60 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 125 ml mleka
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 4 szt żółtek
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • masło do smarowania
  • 100 g tartej bułki
  • sos wiśniowy
  • 250 g mrożonych wiśni
  • 120 g cukru brązowego

Sposób przygotowania:

Mleko, masło klarowane i 2 łyżki cukru podgrzać w małym rondelku. Do ciepłego "roztworu" dodać makę, następnie stopniowo podgrzewać i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Schładzamy całość.

Do ciasta po kolei dodać: 4 żółtka, łyżkę cukru i szczyptę soli. Dokładnie połączyć i schłodzić. Ubić na sztywno białka i dodać do schłodzonego ciasta. Całość należy wymieszać - będzie bardzo rzadkie.

Kokilki lub inne naczynia do leguminy należy wysmarować masłem i opruszyć tartą bułką.

Każdą kokilkę napełnić do ¾ wysokości i umieścic w naczyniu z wrząca woda (tzw. kąpiel wodna). Przykryć i gotowac ok. 40 minut. Serwować natychmiast po wyjęciu.

Sos wiśniowy – w rondlu podgrzać wiśnie z cukrem do momentu aż sie rozpadną, a sos zgęstnieje.

Gorącą leguminę polać sosem wiśniowym i posypać tartą czekoladą. Można serwować z lodami. Jednak zlecamy wizytę w CulinaryOn, aby przekonać się, jak mogą smakować świeżo przyrządzone lody:)

Wszystkiego świątecznego! Zapraszamy ponownie!
Zespół CulinaryOn