Menu świąteczne - Niebiańskie pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto (2 porcje)
  • 200 g mąki
  • 90 ml ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 30 g masła
Farsz - kapusta wigilijna
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych borowików
  • 50 g marchwi
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 100 ml oleju lnianego
  • 25 ml oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin. Kapustę- jeśli jest zbyt kwaśna płuczemy, odciskamy i lekko siekamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy w rondlu na złoto. Dodajemy kapustę i zalewamy wodą z grzybami. Dusimy na wolnym ogniu ok. 1 godzinę – mieszając. Kiedy grzyby zmiękną doprawiamy i już bez przykrycia redukujemy. Kiedy wyparuje większośc płynu, kapustę łączymy z olejem lnianym i studzimy.

Krok 1
Połącz ze sobą składniki ciasta i odstaw na godzinę w chłodne miejsce, np. do lodówki.
Krok 2
Za pomocą wałka lub robota kuchennego rozwałkuj ciasto na grubość 0,5-1 mm.
Krok 3
Następnie wytnij szklanką średniej wielkości koła w rozwałkowanym cieście.
Krok 4
Nakładaj nadzienie na środek kółka z ciasta, tyle by na około zostało przynajmniej po 1 cm przestrzeni.
Krok 5
Następnie złóż kółko wypełnione farszem i połącz ze sobą brzegi podszczypująco-ugniatającym ruchem.
Krok 6.
Gdy już przygotujesz wszystkie pierogi wrzuć je na wrzącą, osoloną wodę i gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Smacznego!