Menu świąteczne - Nieziemski makowiec
Ciasto drożdżowe na 1 struclę
Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
Masa makowa z jabłkiem
  • 150g mielonego maku
  • 100g siekanej szarej renety (lub innego rodzaju jabłek)
  • 60g cukru brązowego
  • 30 g rodzynkek lub sułtanków
  • 30 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1 aromat migdałowy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
  • 30g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 białka
Mak zalać wrzątkiem do przykrycia i pozostawić do wystygnięcia na ok. 20 minut. Odcisnąć. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.

Krok 1
Ciasto drożdżowe rozwałkowuj na prostokątny placek o grubości około 3 mm.
Krok 2
Weź przygotowaną wcześniej masę makową (sposób przygotowania masy makowej znajduje się pod listą składników).
Krok 3
Rozsmaruj masę makową na cieście pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od brzegów.
Krok 4
Zwiń ciasto z nadzieniem jak roladę, a końce makowca podłóż pod spód. Następnie przenieś makowiec na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawiń go w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem.
Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.



Krok 5.
Ubij delikatnie białka i dosyp 300 g cukru pudru. Wymieszaj. W ten sposób otrzymujemy lukier do polania naszego makowca. Gdyby okazał się zbyt gęsty można dodać soku z cytryny.
Krok 6.
Na ciepłe ciasto wlewamy lukier i zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!