Menu świąteczne - Śledź pod piernikową pierzynką
Składniki na danie (4 porcje)
  • 2 płaty śledziowe alla matjas
  • 50g cebuli czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, cukier , pieprz do smaku
  • 30g koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jabłko
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 pierniki bez polewy
  • 50ml oliwy
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 szczypty przyprawy do piernika
Krok 1
Jabłko obrać, pokroić w tzw. zapałki, połaczyć z sokiem z cytryn, piernikiem i oliwą. Można dodać odrobinę ziół.
Krok 2
Śledzia pokroić na mniejsze części, wymoczyć w mleku i następnie zamarynować z olejem i cebulką oraz odrobina łamanego piernika.
Krok 3
Połączyć majonez z przyprawą do piernika.
Krok 4
Poukładać śledzia na zapałkach z jabłek i przystroić piernikowym majonezem.
Smacznego!