Sałatka z kaczką, gruszką i serem gorgonzola
Składniki (1 porcja)
  • pół piersi z kaczki
  • miód 10 g
  • sos Worcestershire 5 ml
  • wino 30 ml
  • świeża gruszka 50 g
  • mix sałat 20 g
  • ser gorgonzola 15 g
  • orzechy włoskie 10 g
  • sos demiglace 5 g
  • starty imbir 1 g
  • słodki sos chilli 5 g
  • masło 10 g
  • cukier 15 g
  • sos balsamiczny 5 g
  • grenadyna 5 ml
  • oliwa z oliwek 20 ml
  • sól, pieprz
  • sos teriyaki 5 g
  • kiełki do dekoracji
Krok 1

Przygotuj marynatę do kaczki: zmieszaj sól, pieprz, sos Worcestershire, miód i oliwę. Następnie rozprowadź marynatę po kaczce i zostaw na 15 minut.
Krok 2
Przygotuj sos do kaczki:
Do rondelka wlej wino, grenadynę, sos balsamiczny i cukier. Wymieszaj wszystko razem i gotuj przez minutę.
Krok 3
Pokrój gruszkę na spore kawałki. Na patelni rozpuść masło, dodaj imbir, cukier, gruszkę i gotuj przez 2-3 minuty. Potem odłóż do ostygnięcia.
Krok 4
Natnij skórę kaczki i połóż ją na suchej patelni, skórą do dołu. Poczekaj, aż nabierze złotego kolory, a następnie obróć i usmaż tak samo z drugiej strony.
Krok 5
Na patelnię z kaczką wlej sos teriyaki, demiglace, słodki sos chilli i dopraw pieprzem. Następnie dodaj odrobinę wody i zagotuj.
Krok 6
Na talerzu ułóż miź sałat, orzechy, kawałki gorgonzoli, gruszkę i plastry piersi z kaczki. Polej całość sosem z kaczki oraz sosem winnym. Udekoruj kiełkami.
Smacznego!