Semifreddo z Amaretto
Składniki (4 porcje)
  • 1 jajko
  • cukier 20 g
  • ciasteczka Amaretti 45 g
  • likier Amaretto albo Baileys 10 ml
  • sól
  • śmietana 30-36% 90 ml
  • jagody lub maliny
  • płatki migdałów
  • mięta
Składniki na polewę (4 porcje)
  • śmietanka 30-36% 50 ml
  • ciemna czekolada 50
Krok 1
Delikatnie oddziel białko od żółtka.
Krok 2
Ubij żółtka z cukrem i Amaretto w kąpieli wodnej. Gotuj, cały czas mieszając, dopóki cukier się całkowicie nie rozpuści.
Krok 3
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. W oddzielnej misce ubij śmietanę.
Krok 4
Rozdrobnij ciasteczka przy pomocy robota kuchennego.
Krok 5
Połącz bitą śmietanę z masą z żółtek i wymieszaj. Dodaj pokruszone ciasteczka. Ostrożnie dodawaj pianę z białek, żeby nie opadła.
Krok 6
Przełóż mieszankę do rękawa cukierniczego i wyciśnij ją do foremki. Wyrównaj powierzchnię i wstaw formę do zamrażarki na 3-4 godziny.
Krok 7
Zrób polewę. W kąpieli wodnej podgrzej śmietankę i dodaj do niej rozdrobnioną czekoladę. Gotuj, mieszając dopóki składniki się dobrze nie połączą. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij z zamrażarki semifreddo i ułóż na talerzu. Wierzch oblej polewą, udekoruj owocami, miętą i migdałami.
Smacznego!