Makaron linguine z langustynkami
Składniki (4 porcje)
  • mąka pszenna 300 g
  • mąka semolina 100 g
  • 1 łyżka atramentu kałamarnicy
  • 3 jajka
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • pomidorki koktajlowe 250 g
  • zioła (pietruszka, koperek, kolendra) 6 gałązek
  • 8 langustynek
Składniki na wywar (4 porcje)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 por
  • 2 selery naciowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 skorupek langustynek
  • olej roślinny 50 ml
  • 3 łyżeczki masła
  • śmietana 30-36% 50 ml
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • whiskey 50 ml
Krok 1
Na stole wymieszaj oba rodzaje mąki i na środku zrób dołek. Obok postaw miskę i wbij do niej jajka.
Krok 2
Do jajek dodaj atrament kałamarnicy.
Krok 3
Mieszaj zawartość miski, aż wszystko się dobrze połączy.
Krok 4
Wlej zawartość miski do przygotowanego wcześniej dołka. Staraj się wymieszać jajka z mąką, zagarniając mąkę do środka.
Krok 5
Zagniataj ciasto przez przynajmniej 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Krok 6
Po wyrobieniu ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.
Krok 7
Przykryj ciasto plastikową folią i odstaw na 30 minut.
Krok 8
Zacznij robić makaron, korzystając ze specjalnej maszynki.
Krok 9
W dalszym ciągu korzystając z maszynki do makaronu, potnij ciasto na paski o pożądanej grubości i kształcie.
Krok 10
Wlej wodę do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Dopraw solą i gotuj makaron przez 2 minuty. Po ugotowaniu odcedź.
Krok 11
Rozmroź langustynki i włóż do wrzącej wody na 40 sekund (2 langustynki/porcja).
Krok 12
Kiedy langustynki wystygną, oddziel od nich ogony. Z pomocą nożyczek, wyciągnij mięso.
Krok 13
Potnij skorupki na kawałki i ułuż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Podpiecz w piekarniku. Będziesz ich potrzebować do stworzenia wywaru.
Krok 14
Pokrój marchewki, pory, cebule oraz gałązki selera na duże kawałki.
Krok 15
Podsmażaj warzywa z skorupkami langustynek i oliwą z oliwek przez ok.10 minut.
Krok 16
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj wodę i gotuj przez kolejne 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie.
Krok 17
Dodaj whiskey i dopraw do smaku. Odcedź przed użyciem.
Krok 18
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej posiekany czosnek.
Krok 19
Do czosnku, dodaj przekrojone na pół pomidorki i smaż przez 30 sekund.
Krok 20
Dodaj ugotowany makaron.
Krok 21
Zalej makaron wywarem i podrzuć składniki na patelni, żeby je wymieszać.
Krok 22
Dodaj drobno pokrojone zioła.
Krok 23
Dodaj mięso langustynek i gotuj przez 20 sekund. Makaron podawaj z sosem, do którego możesz dodać śmietanę. Udekoruj danie szczypcami langustynek.
Smacznego!