Przegrzebki w sosie szafranowym ze szparagami
Składniki dania (4 porcje)
  • przegrzebki 600 g
  • oliwa z oliwek 50 ml
  • łyżeczka rozdrobnionego czosnku
  • 16 zielonych szparagów
  • sól do smaku
Składniki na sos (4 porcje)
  • bulion warzywny 20 ml
  • śmietana 30% 250 ml
  • pół łyżeczki szafranu
  • łyżka parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
Krok 1
Na dużym ogniu rozgrzej oliwę, a następnie obsmaż na niej przegrzebki tak, żeby się zrumieniły. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
Krok 2
Na patelnię wlej śmietan i dodaj szafran. Na średnim gazie doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień i duś jeszcze 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
Do śmietany zetrzyj parmezan, dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Dodaj bulion i redukuj jeszcze przez 5 minut. Potem zdejmij z gazu i ostudź.
Krok 5
Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i zrumień na niej czosnek. Włóż szparagi i smaż je, aż będą miękkie.
Krok 6
Na dno talerza wylej chochelkę sosu. Na sos wyłóż przegrzebki, a na wierzchu umieść szparagi. Podawaj na stół.
Smacznego!