Polędwica Wellington
Składniki (8 porcji)
  • 2 polędwice wołowe ok. 400 g
  • umyte leśne grzyby 500 g
  • obrane marchewki baby 300 g
  • gałązka tymianku
  • ciasto francuskie 500 g
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 żółtka, roztrzepane z łyżką wody i szczyptą soli
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i sól
Krok 1
Drobno pokrój grzyby.
Krok 2
Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż grzyby. Wrzuć listki tymianku i dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy grzyby zaczną puszczać sok, gotuj je jeszcze przez 10 minut na dużym ogniu. Otrzymaną ciemną pastę odłóż na bok do ostygnięcia.
Krok 3
Na folii spożywczej rozłóż plastry szynki parmeńskiej tak, aby utworzyły prostokąt trochę dłuższy niż nasza polędwica. Na szynce równomiernie rozprowadź podsmażone grzyby.
Krok 4
Na mocno rozgrzanej patelni rozgrzej oliwę. Podsmażaj na niej polędwicę przez 30 sekund z każdej strony tak, żeby równo się przyrumieniła, ale wewnątrz pozostała krwista. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
Krok 5
Pędzelkiem pokryj polędwicę ubitymi żółtkami i dopraw ją solą i pieprzem.
Połóż polędwicę na szynce z grzybami i za pomocą folii spożywczej zawiń wszystko razem, tworząc ciasny, zwarty wałek. Powtórz to samo z drugą polędwicą i chładzaj przez 30 minut.
Krok 7
Rozłóż i rozwałkuj ciasto francuskie tak, żeby było dłuższe niż polędwica. Powoli i ostrożnie zawijaj polędwicę w ciasto.
Krok 8
W połowie tej czynności posmaruj ciastko roztrzepanym żółtkiem. Potem kontynuuj, dopóki ciasto nie owinie szczelnie całej polędwicy.
Krok 9
Odetnij końcówki ciasta i posmaruj jego wierzch roztrzepanym żółtkiem.
Krok 10
Wierzch ciasta wypełnionego wołowiną natnij "w kratkę" końcówką noża. Piecz w pekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Odłóż na 10 minut i pozwól mięsu odpocząć zanim zabierzesz się do krojenia.
Krok 11
Kiedy wołowina będzie w piecu przygotuj marchewki. Podsmaż je na średnim ogniu na niewielkiej ilości oliwy. Podawaj z plastrem polędwicy Wellington.
Smacznego!