Chrupiący tatar z tuńczyka ze szpinakiem i sosem z marakui
Składniki na szpinak (4 porcje)
  • świeży szpinak 300 g
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chilli
Składniki na danie (4 porcje)
  • świeży, schłodzony filet z tuńczyka 360 g
  • dwie duże garści szczypiorku
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • skórka z pomarańczy 8 g
  • pomidory suszone w oleju 40 g
  • sól morska 12 g
  • płatki owsiane 40 g
  • puree z marakui (mrożone lub z puszki)
Krok 1

Pokrój tuńczyka na centymetrową kostkę.
Krok 2
Posiekaj szczypiorek.
Krok 3
Zetnij pomarańczową część skórki z pomarańczy.
Krok 4
Posiekaj drobno skórkę.
Krok 5
Drobno pokrój suszone pomidory.
Krok 6
Tuńczyka, szczypiorek, skórkę z pomarańczy, i suszone pomidory wymieszaj, dopraw solą i oliwą z oliwek. Marynuj przez 5 minut.
Krok 7
Rozsyp równomiernie na talerzu płatki owsiane.
Krok 8
Na warstwie płatków owsianych połóż pierścień kucharski. W pierścieniu układaj tatar z tuńczyka, każdą warstwę dociskaj łyżką.
Krok 9
Pierścień z tatarem obsyp od góry płatkami owsianymi i dociśnij je łyżką.
Krok 10
Rozgrzej oliwę na patelni. Szpatułką przenieś pierścień z tatarem na patelnię. Smaż z obu stron, aż płatki nabiorą złotobrązowego koloru.
Krok 11
Na drugiej patelni rozgrzej oliwę z ząbkiem nieobranego czosnku i kawałkiem papryczki chilli.
Krok 12
Umyj liście szpinaku i wrzuć je na patelnie na kilka sekund. Potem zdejmij je z patelni i rozłóż na talerzu. Tatar wyjmij z pierścienia i również połóż na talerz. Udekoruj kroplami sosu z marakui.
Smacznego!