Paella z owocami morza
Składniki (4 porcje)
  • cebula pokrojona w kostkę 60 g
  • posiekany por 60 g
  • papryka w proszku 8 g
  • świeża papryka słodka pokrojona w kostkę 100 g
  • ryż krótkoziarnisty 160 g
  • wytrawne białe wino 80 ml
  • woda 400 ml
  • szczypta szafranu
  • małże 100 g
  • przegrzebki pokrojone 100 g
  • kałamarniczki pokrojone 100 g
  • krewetki 200 g
  • groszek zielony 60 g
  • mule 100 g
  • sok z jednej cytryny
  • olej
  • sól, pieprz do smaku
Krok 1

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i pora. Dodaj paprykę świeżą i paprykę w proszku.
Krok 2
Dodaj ryż i dobrze wymieszaj.
Krok 3
Wlej na patelnie białe wino.
Krok 4
Dolej wody i dodaj szafran. Duś pod przykryciem przez 10-12 minut aż ryż będzie ugotowany. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
Kiedy ryż będzie już miękki, dodaj owoce morza i groszek. Gotuj pod przykryciem przez 5-7 minut. Polej sokiem z cytryny i podawaj.
Smacznego!