Sałatka z karmelizowaną kaczką
Składniki na dressing (4 porcje)
  • Cointreau 40 ml
  • posiekany czosnek 25 g
  • posiekana szalotka 25 g
  • miód 65 ml
  • ketchup 40 ml
  • 2 listki laurowe
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz
Składniki na danie (4 porcje)
  • pomarańcze 110 g
  • pokrojone suszone pomidory 40 g
  • 2 piersi z kaczki
  • prażone orzeszki piniowe 20 g
  • mix sałat 120 g
  • sól
Krok 1
Obierz i podziel pomarańczę.
Krok 2
Osusz a następnie natnij kaczkę.
Krok 3
Przypraw kaczkę solą.
Krok 4
W żaroodpornej patelni rozgrzej olej roślinny i zacznij podsmażać kaczkę stroną ze skórą do dołu.
Krok 5
Smaż przez 2-3 minuty a potem przekręć i smaż przez kolejne 2-3 na drugiej stronie. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 10-12 minut, by uzyskać średnio wysmażone mięso.
Krok 6
Po wyjęciu z piekarnika, odstaw mięso na 6-8 minut zanim je pokroisz.
Krok 7
Używając tej samej patelni, rozgrzej olej roślinny i podsmaż na nim czosnek oraz szalotkę. Kiedy się zeszklą, dodaj miód.
Krok 8
Dodaj Cointreau i podpal, żeby usunąć zawartość alkoholu.
Krok 9
Dodaj ketchup oraz listki laurowe. Gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 10
Polej sałatę dressingiem. Serwuj z orzeszkami piniowymi, cząstkami pomarańczy oraz kaczką.
Smacznego!