Orientalne smażone banany z cukrem palmowym
Składniki (4 porcje)
  • 4 banany
  • mąka ryżowa 90 g
  • mąka z tapioki 30 g
  • cukier puder 50 g
  • 1/4 łyżeczki soli
  • wiórki kokosowe 50 g
  • woda 200 ml
Składniki na lody (12 porcji)
  • 10 jajek
  • syrop z cukru palmowego
  • śmietana min. 30% 1 l
Krok 1
W dużej misce ubij śmietanę na sztywno.
Krok 2
Do ubitej śmietany dodaj syrop z cukru palmowego.
Krok 3
Do oddzielnej miski wbij jajka i mieszaj aż nabiorą puszystej konsystencji.
Krok 4
Połącz zawartość obu misek a potem wlej całość do oddzielnego naczynia. Owiń naczynie folią spożywczą, upewniając się, że przylega do powierzchni lodów. Włóż do zamrażalnika na 6 godzin albo całą noc.
Krok 5
Wymieszaj w misce wiórki kokosowe, mąkę ryżową, mąkę z tapioki, cukier puder oraz sól.
Krok 6
Powoli dolewaj wodę, cały czas mieszając.
Krok 7
Przekrój banany na pół, a następnie obtocz je we wcześniej przygotowanej mieszance.
Krok 8
Smaż banany na głębokim tłuszczu, aż się zarumienią. Gotowe układaj na ręcznikach papierowych, by odsączyć je z tłuszczu. Podawaj z lodami.
Smacznego!