Laksa po singapursku z krewetkami
Składniki (4 porcje)
  • 12 krewetek
  • 16 zielonych muli
  • kilka kawałków tofu
  • ugotowane azjatyckie noodle przenne 900 g
  • kiełki fasoli 600 g
  • rybne ciastko (Naruto) pokrojone w plastry i sparzone 240 g
  • 4 ugotowane jajka
  • sos rybny
  • sól, cukier
  • gałązka liści laksa
  • mleko kokosowe 800 ml
  • bulion warzywny 800 ml
Składniki na ostrą pastę (4 porcje)
  • suszone krewetki nasączone w wodzie, następnie osuszone 100 g
  • 10 szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • obrany i posiekany galangal 50 g
  • obrany i posiekany imbir 50 g
  • 8 sztuk tunga molukańskiego
  • 4 suszone chilli nasączone w wodzie i osuszone
  • 1 duże posiekane chilli
  • 2 łyżeczki pasty krewetkowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • olej roślinny 200 ml
Krok 1

Zblenduj wszystkie składniki na ostrą pastę.
Krok 2
Na średnim ogniu smaż gotową pastę aż będzie sucha.
Krok 4
Dodaj mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj z pastą. Doprowadź do wrzenia, a potem duś przez 15 minut.
Krok 4
Do powstałego płynu dodaj małże i tau pok.
Krok 5
Dodaj krewetki i gotuj przez 3-4 minuty tak, żeby krewetki nie były surowe.
Krok 6
Rozlej laksę na makaron. Dołóż ciastka rybne, jajko i kiełki.
Smacznego!