Saltimbocca alla Romana
Składniki (4 porcje)
  • polędwica wołowa 640 g
  • 1 gałązka szałwii
  • prosciutto 80 g
  • masło 40 g
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • mąka pszenna 30 g
  • do smaku sól, pieprz, sos balsamiczny, oliwa z oliwek
Składniki na purée ziemniaczane (4 porcje)
  • ziemniaki 450 g
  • mleko 50 ml
  • masło 65 g
  • sól do smaku
  • śmietana powyżej 30% 20 ml
Krok 1

Obierz i ugotuj ziemniaki (ok. 20-25 minut). Rozgnieć ziemniaki, a potem dodaj do nich masło, mleko oraz śmietanę. Dopraw do smaku i wymieszaj, żeby otrzymać gładką konsystencję.
Krok 2
Pokrój polędwicę wołową na kawałki o podobnej grubości, średnio ok. 2 cm.
Krok 3
Delikatnie rozbij mięso.
Krok 4
Połóż plasterek prosciutto na każdym kawałku mięsa. Na górze umieść kawałek szałwii i przebij wszystkie warstwy wykałaczką, która pomoże je utrzymać razem. Oprósz mąką.
Krok 5
Na patelni rozgrzej oliwę, a potem dodaj masło. Najpierw smaż mięso na stronie z prosciutto, a poźniej na drugiej. Serwuj danie z purée ziemniaczanym. Udekoruj sosem balsamicznym i listkami szałwii.
Smacznego!