Pad Thai z kurczakiem
Składniki na danie (4 porcje)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • kiełki fasoli 300 g
  • świeże grzyby Shiitake 150 g
  • płatki chilli 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia
  • 3 jajka
  • orzeszki ziemne (posiekane) 100 g
  • suchy makaron ryżowy (namoczony do miękkości)
  • cienki szczypiorek 100 g
  • pierś z kurczaka 400 g
  • suszone krewetki 1 łyżka
Składniki na sos tajski
  • cukier palmowy 100 g
  • sok z Tamaryndowca 1/2 szklanki
  • sos rybny 4 łyżki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • woda 6 łyżek
Krok 1
Rozpuść cukier palmowy następnie wymieszaj wszystkie składniki na sos tajski w misce i odstaw.
Krok 2
Pokrojonego kurczaka wrzuć na patelnię, podsmaż aż się zarumieni, następnie zdejmij z patelni i odłóż na bok. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż szalotki z czosnkiem oraz suszone krewetki.
Krok 3
Dodaj namoczony makaron ryżowy i cały czas mieszając smaż około 1-2 minut. Następnie przełóż makaron na talerz.
Krok 4
Rozgrzej olej na patelni i wlej roztrzepane jajka i usmaż.
Krok 5
Gdy jajka są gotowe, dodaj wcześniej usmażony makaron, grzyby, przysmażonego kurczaka i sos tajski. Wymieszaj wszystkie składniki na patelni i smaż od 3 do 5 minut, cały czas mieszając.
Krok 6
Dodaj kiełki i pokrojony szczypiorek.

Krok 7
Makaron podawaj z płatkami chilli i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!