Pad Thai Vege
Składniki na danie (4 porcje)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • tofu 180 gramów (kostka)
  • świeże grzyby Shiitake 150 g
  • 3 jajka
  • cienki szczypiorek 60 g
  • kiełki fasoli 100 g
  • orzeszki ziemne (posiekane) 100 g
  • płatki chilli 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia
Składniki na sos tajski
  • cukier palmowy 100 g
  • sok z Tamaryndowca 1/2 kubka
  • sos sojowy 4 łyżki
  • woda 6 łyżek
Krok 1
Rozpuść cukier palmowy następnie wymieszaj wszystkie składniki na sos tajski w misce i odstaw.
Krok 2
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż szalotki z czosnkiem.
Krok 3
Dodaj makaron ryżowy i cały czas mieszając smaż około 1-2 minut. Następnie przełóż makaron na talerz.
Krok 4
Rozgrzej olej na patelni i wlej roztrzepane jajko i usmaż.
Krok 5
Gdy jajko jest gotowe, dodaj wcześniej usmażony makaron, grzyby, pokrojone tofu i sos tajski. Wymieszaj wszystkie składniki na patelni i smaż od 3 do 5 minut, cały czas mieszając.
Krok 6
Dodaj kiełki i pokrojony szczypiorek.

Krok 7
Makaron podawaj z płatkami i chilli i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!