Warsztaty kulinarne online!
Witamy wszystkich Państwa na niepowtarzalnych warsztatach kulinarnych CulinaryOn w wersji online. Odległość nie stanowi dla nas żadnych ograniczeń, nie musisz nic robić tylko nastawić się na fantastyczną zabawę!

Czekamy na Ciebie w czwartek 9 grudnia o godzinie 18:30.
Days
Hours
Minutes
Seconds
Link do spotkania.
Będzie aktywny 10 minut przed startem.
Kliknij tutaj
Wspólne gotowanie z naszymi doświadczonymi Szefami Kuchni
Jak to wszystko będzie wyglądało?
18:30 Zaczynamy
Przygotuj się! Dobry humor to podstawa.
01
18:35 Wstęp
Teraz omówimy zasady bezpieczeństwa, pomożemy przygotować pracę w kuchni tak, aby była komfortowa oraz opowiemy wszystko o menu.
02
18:45 Gotowi?
Sprawdź czy masz wszystko czego potrzebujesz?
03
Gotujemy!
Możemy zaczynać, teraz nasz szef kuchni zabierze Was w kulinarną podróż.
04
Poznaj prowadzących!
Jakub Fiema
Szef kuchni CulinaryOn
Jakub rozpoczął swoją kulinarną karierę w legendarnej już restauracji Solec 44, zdobywał doświadczenie w m.in. w Azji w Korei Południowej na zaproszenie Ambasadora promował polską sztukę kulinarną. Wielokrotnie odwiedzał studia telewizyjne, od lat również prowadzi warsztaty kulinarne. Specjalizuje się w procesach fermentacji jedzenia. Głęboka wiedza o tradycjach kulinarnych i historii jedzenia, połączona z miłością do lokalnych produktów znajduje odbicie w jego kuchni. Propagator i miłośnik grillowania.
Co to jest terroir? - nie wahajcie się zadać mu tego pytania podczas spotkania!
Magdalena Potrykus
Event Manager
Poprowadzi Was przez kulinarną zabawę z uśmiechem (absolutnie unikatowym).
Co przygotujemy?
Przygotujemy dwa pyszne dania dla dwóch osób!
Poniżej znajdziesz listę składników, które dostarczymy pod Twoje drzwi i sprzętów niezbędnych do gotowania, o których przygotowanie poprosimy Cię przed startem wydarzenia.
Dziękujemy :)

Składniki na ciasto:
  • 1 jajko
  • mąka semolino 75 g
  • zwykła mąka pszenna 75 g
  • ugotowany i zblendowany szpinak 35 g
Składniki na farsz:
  • Gałka muszkatołowa
  • Parmezan 40 g
  • Ricotta 125 g
  • Sok z cytryny
Składniki sosu Napoletana:
  • 1 cebula
  • 400 ml sosu pomidorowego
6



Szpinakowe ravioli z ricottą

Sprzęt:
  • garnek do gotowania, 2-4L
  • patelnia o średnicy 20-26cm
  • tarka
  • nóż i deska
  • wałek
Przygotowanie

  • KROK 1 W dużej misce połącz iricottę, gałkę muszkatołową, skórkę z otartej cytryn oraz Parmigiano-Reggiano. Dopraw solą i pieprzem do smaku i odstaw.
  • KROK 2 Mąkę wysyp na czysty blat i zrób na środku dołek. Do dołka wbij jajka i nałóż posiekany szpinak. Delikatnie roztrzep jajka widelcem, a następnie połącz je razem ze szpinakem i mąką, aż skłądniki się dobrze połączą a ciasto będzie elastyczne. Zawiń ciasto w plastikową folię lub przykryj suchą ścierką.
  • KROK 3 Podziel ciasto na mniejsze porcje i zacznij wałkować. Roluj ciasto do uzyskania pożądanej grubości i długości. Przygotuj przynajmniej dwa arkusze makaronu.Rozłóż ciasto makaronowe na oprószonym mąką blacie. Za pomocą rękawa dekoracyjnego lub łyżki, wyciskaj porcje pasty nadzienie na arkusze ciasta, tak aby były od siebie oddalone na odległość dwóch palców. Ostrożnie rozłóż na wierzchu drugi arkusz ciasta i sklej brzegi, uważając, żeby nie pozostawić pęchęrzyków powietrza. Za pomocą noża potnij ciasto na pierożki, a ranty możesz docisnąć widelcem.
  • KROK 4 Gotuj pierożki w osolonej, wrzącej wodzie przez 2-3 minuty do pożądanej miękkości.
Składniki :
  • 2 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 125 gramów sereka mascarpone
  • 1 łyżka Amaretto lub Baileys (opcjonalnie)
  • 90 mililitrów espresso lub czarnej kawy
  • podłużne biszkopty 50 g
  • kakao do posypania
Klasyczne tiramisu
Sprzęt:
  • miska
  • trzepaczka
  • płaskie naczynie lub szklanki
Przygotowanie

  • KROK 1 Odziel białka od żółtek i przelej je do dwóch osobnych misek.
  • KROK 2 Ubij białka na sztywną pianę, powoli dosypuj cukier.
  • KROK 3 Ubij żółtka na jasny kolor, dodaj mascarpone i wymieszaj, aby dobrze się połączyły.
  • KROK 4 Przełóż pianę z białek do masy z żółtek i mascarpone i ostrożnie połącz wszystko ze sobą.
  • KROK 5 Przelej kawę do miski, wkładaj do niej biszkopty (stroną z cukrem do góry) na 2 sekundy. Przygotuj naczynie, w którym będziesz podawać tiramisu. Układaj na dnie nasączone biszkopty, stroną z cukrem do dołu.
  • KROK 6 Pokryj biszkopty masą z jajek i mascarpone. Następnie układaj kolejne warstwy biszkoptów i masy, aby wypełnić naczynie. Włóż do lodówki na 3 godziny.
  • KROK 7 Posyp deser kakao i serwuj na zimno.
Sekretnym składnikiem wszystkich dań jest dobre nastawienie - nie zapomnij zabrać go ze sobą. Do zobaczenia.
Jakub Fiema