Mango sticky rice
Składniki na ryż
  • klejący ryż 150 g
  • woda 200 ml
  • mleko kokosowe 80 ml
  • sezam do dekoracji
  • świeże mango
  • śmietanka 36% 300 ml
Krok 1
Zalej ryż wodą i pozostaw na noc, aby wypłukać skrobię. Następnie zalej ryż świeżą wodą i gotuj 40 minut.
Krok 2
Zagotuj mleko kokosowe z odrobiną soli, odcedź ryż i przełóż go do miski. Następnie zalej go zagotowanym mlekiem kokosowym.
Krok 3
Obierz i pokrój mango w szerokie plastry. Pamiętaj, aby wybierać tylko dojrzałe owoce.
Krok 4
W dużej misce ubij śmietanę na sztywno. Pamiętaj aby śmietana była dobrze schłodzona.
Krok 5
Umieść w miseczce porcję ryżu, na nim połóż kilka plasterków mango, dodaj ubitą śmietanę i posyp sezamem. Smacznego!
Smacznego!