Mango sticky rice
Składniki na ryż (4 porcje)
  • klejący ryż 200 g
  • woda 260 ml
  • mleko kokosowe 20 ml
  • sezam do dekoracji
  • świeże mango
Składniki na lody (4 porcje)
  • 5 żółtek
  • 5 białek rozmiar L
  • cukier 200 g
  • śmietanka kokosowa 250 ml
  • śmietanka 36% 500 ml
Krok 1
Zalej ryż wodą i pozostaw na noc, aby wypłukać skrobię. Następnie zalej ryż świeżą wodą i gotuj 40 minut.
Krok 2
Zagotuj mleko kokosowe z odrobiną soli, odcedź ryż i przełóż go do miski. Następnie zalej go zagotowanym mlekiem kokosowym.
Krok 3
Obierz i pokrój mango w szerokie plastry. Pamiętaj, aby wybierać tylko dojrzałe owoce.
Krok 4
Ubij żółtka z cukrem na jednolitą masę, następnie dodaj mleka kokosowego i wymieszaj.
Krok 5
Osobno ubij na sztywną pianę białka oraz śmietanę.
Krok 6
Umieść wszystkie składniki w misce miksera ubijaj na wolnych obrotach za pomocą trzepaczki. Powoli dodawaj ciekły azot.
Krok 7
Umieść w miseczce porcję ryżu, na nim połóż kilka plasterków mango i dodaj lody kokosowe. Smacznego!
Smacznego!