Makaron z łososiem i cukinią
Składniki na danie (4 porcje)
  • wyciśnięty czosnek 40 g
  • pokrojona szalotka 40 g
  • pokrojona w kostkę cukinia 160 g
  • wódka (opcjonalnie) 100 ml
  • śmietana 30-36% 400 ml
  • pokrojony łosoś 200 g
  • starty parmezan 60 g
  • 1 gałązka koperku
  • 2 łyżki kawioru z łososia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Składniki na ciasto na makaron (4 porcje)
  • 3 jajka
  • mąka semolina 150 g
  • mąka pszenna 100 g
Krok 1
Wymieszaj mąkę pszenną z semoliną.
Krok 2
Wysyp mąkę na czystej powierzchni. Zrób dołek w mące i wbij do niego jajka.
Krok 3
Używając widelca, roztrzep jajka i delikatnie połącz je z mąką.
Krok 4
Kiedy mieszanka stanie się mniej klejąca, zacznij wyrabiać ciasto aż się dobrze połączy.
Krok 5
Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
Krok 6
Podziel ciasto i przepuszczaj je przez maszynkę do makaronu, aż otrzymasz pożądaną grubość i długość.
Krok 7
Pokrój ciasto, używając wycinarki do makaronu. Pokrojony makaron równomiernie oprósz mąką.
Krok 8
Rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Podsmaż szalotki oraz czosnek, a później dodaj do nich pokrojoną w kostkę cukinię.
Krok 9
Dodaj wódkę i podpal, aby usunąć zawartość alkoholu z dania.
Krok 10
Dodaj śmietankę i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 11
Włóż makaron do gotującej się wody na 2 minuty lub do momentu, w którym osiągniemy pożądaną miękkość.
Krok 12
Wymieszaj ugotowany makaron z sosem. Dodaj łososia oraz koperek. Całość gotuj przez 1-2 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj kawiorem z łososia i startym parmezanem.
Smacznego!