Makaron alla Norma
Składniki na makaron (4 porcje)
  • 3 jajka
  • semolina 150 g
  • mąka pszenna 100 g
Składniki na danie (4 porcje)
  • bakłażan pokrojony w kostkę i namoczony w zimnej wodzie 250 g
  • pomidorki cherry przekrojone na pół 120 g
  • sos Napoletana 500 ml
  • 2 gałązki bazylii
  • mini kulki mozzarelli przekrojone na pół 80 g
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Krok 1
Połącz ze sobą obie mąki.
Krok 2
Mąkę wysyp na czystym blacie, zrób na środku dołek, a następnie wbij do niego jajka.
Krok 3
Roztrzep jajka widelcem, a następnie powoli połącz je z mąką.
Krok 4
Kiedy ciasto będzie mniej lepiące, ugnieć je na zwartą kulę.
Krok 5
Podziel ciasto na mniejsze porcje. Wkładaj je do maszyny do makaronu i roluj, dopóki ciasto nie osiągnie pożądanej grubości i długości.
Krok 6
Przy użyciu odpowiedniej wycinarki, potnij arkusze ciasta na pasy o pożądanej szerokości. Gotowy makaron oprósz równomiernie mąką i odłóż go na bok.
Krok 7
Wyjmij pokrojonego bakłażana z zimnej wody i osusz. Na średnim ogniu usmaż bakłażana na oliwie na złoty kolor. Odsącz go z tłuszczu i odłóż na bok.
Krok 8
Na tę samą patelnię wrzuć połówki pomidorków cherry i wlej sos napoletana. Doprowadź do wrzenia.
Krok 9
Dodaj usmażonego bakłażana i listki bazylii.
Krok 10
Wrzuć makaron do osolonej, gotującej się wody na ok. 2 minuty, aż osiągnie pożądaną miękkość.
Krok 11
Makaron dokładnie wymieszaj z sosem i gotuj wszystko jeszcze 1-2 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dekoruj kuleczkami mozzarelli.
Smacznego!