Warsztaty kulinarne online!
Witamy wszystkich Państwa na niepowtarzalnych warsztatach kulinarnych CulinaryOn w wersji online - specjalna odsłona "Księgowi od kuchni"! Odległość nie stanowi dla nas żadnych ograniczeń, nie musisz wychodzić z domu, nastaw się tylko na fantastyczna zabawę!

Czekamy na Ciebie w środę 9 czerwca o godzinie 17:00.
Days
Hours
Minutes
Seconds
Jak dołączyć do spotkania?
2 godziny przed wydarzeniem wszyscy uczestnicy otrzymają na wskazany adres mailowy link, który pozwoli dołączyć do spotkania. Będzie on aktywowany 10 minut przed startem wydarzenia. Wcześniej prosimy o zainstalowanie na urządzeniu, z którego będziecie korzystać, aplikacji ZOOM. Link do instrukcji jak to zrobić znajdziesz poniżej. Prosimy o wpisanie w aplikacji swojego imienia oraz nazwy firmy - ułatwi to komunikację przy dużej liczbie uczestników. Dowiedz się jak to zrobić -->
https://fikiri.net/jak-zmienic-swoje-imie-w-zoom/


Do zobaczenia!

LINK DO WARSZTATÓW:

https://zoom.us/j/95740185080


Jak zainstalować Zoom?
Wspólne gotowanie z naszymi doświadczonymi Szefami Kuchni
Jak to wszystko będzie wyglądało?
17:00 Zaczynamy
Przygotuj się! Dobry humor to podstawa.
01
17:05 Czas oficjalnego rozpoczęcia!
Inauguracja z udziałem wyjątkowych gości.
02
17:30 GOŚĆ SPECJALNY
Specjalne show dla naszych gości przeprowadzi nikt inny, a znany Robert Makłowicz. Przeniesie Was w klimat włoski.
03
18:05 Warsztaty kulinarne
Teraz rozpoczniemy wspólne gotowanie, ale najpierw zaprosimy naszych prowadzących!
04
18.10 Gotowi?
Omówimy zasady bezpieczeństwa, pomożemy zorganizować Ci pracę i opowiemy wszystko o daniach, które wspólnie przygotujemy. Sprawdź czy masz wszystko czego potrzebujesz?
05
18.15 Gotujemy!
Możemy zaczynać! Teraz nasz wybitny szef kuchni Jakub Steuermark z naszą Event Managerką Magdaleną Potrykus zabiorą Was we wspaniałą kulinarną podróż.

06
20.10 Small talk i wspólna rozmowa...
ale nie martwcie się, zostawiamy Was w świetnym nastroju. :)
07
Poznaj gościa specjalnego!
Robert Makłowicz
Kucharz, dziennikarz i osobowość telewizyjna
Robert Makłowicz urodzony w 1963 roku w Krakowie, dziennikarz, autor książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej. Nauki pobierał na wydziałach prawa i historii Uniwersytetu Jagiellońskiego, w sposób wysoce niesystematyczny oraz wybiórczy, gdyż żadnego z tych kierunków nie ukończył. Historią pasjonuje się od zawsze, zwłaszcza dziejami Europy Środkowej w dobie panowania Habsburgów, szczególnie zaś dwóch ostatnich władców tejże dynastii – cesarza Franciszka Józefa i cesarza Karola.
Pozostałe zainteresowania nazwać można szeroko rozumianą konsumpcją – od literatury (ulubieni autorzy: Joseph Roth i Andrzej Bobkowski), poprzez muzykę (od punk rocka po Bartóka, ze szczególnym uwzględnieniem pieśni ludu Csángó), po destylaty owocowe (zwłaszcza z gruszek Williams, morwy, pigwy, śliwek, jabłek, moreli oraz mieszane), wina (koniecznie grüner veltliner i pinot noir) oraz kuchnię (przedziwna predylekcja do mamałygi z bryndzą oraz skwarkami z wędzonej słoniny).

Poznajcie zespół CulinaryOn!
Jakub Steuermark
Chef CulinaryOn
Urodzony i wychowany na warszawskim Powiślu, rocznik 1976. Przez wiele lat pracował w reklamie, ale to nigdy nie była jego prawdziwa pasja. Zawsze gotował a pierwsze szlify zdobywał jako dziecko u swojej babci w kuchni. Po rozstaniu z reklamą wyjechał do USA, na Florydę, gdzie założył swoje Deli – bar z kanapkami, w którym wszystkie produkty były w naturalny sposób wędzone, duszone i długo gotowane. Niestety kryzys w USA zmusił go do powrotu do kraju, ale nie na długo.

Wyjechał do Anglii, gdzie objął stanowisko Szefa Kuchni w jednym z prestiżowych gastropubów w West Sussex. Stamtąd trafił do Londynu, gdzie razem z innymi szefami mógł współtworzyć Jamie's Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera w Covent Garden. W Anglii pracował ponad dwa lata, gdzie ukończył formalne kucharskie wykształcenie. Jednak deszczowy klimat nigdy nie pasował do jego stylu życia, stąd podjął decyzję o wyjeździe do Hiszpanii. Objął tam stanowisko Szefa Kuchnia w dwóch restauracjach – irlandzkim gastropubie i typowym grillbarze, gdzie kreował swoje menu i zarządzał kuchniami obu restauracji.
Jesienią 2013 roku wrócił do Polski i rozpoczął pracę w restauracjach w Warszawie. Gotował na Targu Śniadaniowym, stworzył i wzbogacił menu kilku warszawskich restauracji. Następnie trafił do studiów kulinarnych, w których pracuje do dziś prowadząc otwarte szkolenia z kuchni hiszpańskiej, włoskiej, technik kulinarnych, etc.. Przeprowadził ponad 250 różnych warsztatów zarówno po polsku jak i po angielsku.

Przez ponad 4 lata Kuba był doradcą kulinarnym Oerlemans Foods. Zajmował się tworzeniem produktów z jej surowców, prowadził szkolenia produktowe dla sprzedaży w oddziale HoReCa w Polsce, Niemczech, Holandii i Hiszpanii. Rozwijał produkty dla dużej sieci dyskontów spożywczych w Polsce i Holandii. Dzisiaj wspiera inne marki gastronomiczne.

Od prawie pięciu lat jest gospodarzem kuchni w programie „Pytanie na Śniadanie" na TVP2, gdzie gotuje zgodnie ze sobą i ideą Comfort food. Prowadził prawie 300 programów. Ostatnio zrealizował dwa programy kulinarne na antenie TVP: „Zaloguj się w kuchni" i dla dzieci: „Ugotuj nam bajkę", wiosną wchodzi do studia aby realizować nowe odcinki.
Latem tego roku można będzie widzieć Kubę na antenie Dwójki w wakacyjnym projekcie, w którym będzie gotował regionalne potrawy w wielu miejscach w Polsce.



Magdalena Potrykus
Event Manager
Poprowadzi Was przez kulinarną zabawę z uśmiechem (absolutnie unikatowym).
Co przygotujemy?
Przygotujemy dwa pyszne dania dla dwóch osób!
Poniżej znajdziesz listę składników, które dostarczymy pod Twoje drzwi i sprzętów niezbędnych do gotowania, o których przygotowanie poprosimy Cię przed startem wydarzenia. Ziemniaki prosimy ugotuj co najmniej 2 godziny przed startem, tak by zdążyły wystygnąć. Dziękujemy :)

Składniki na gnocchi:
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 500 g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków (jeśli jest to możliwe obierz i ugotuj wcześniej ziemniaki - ułatwi Ci to pracę podczas eventu)
Składniki na sos:
  • 40 g oliwek Kalamata w wersji wege
  • 50 g pomidorów koktajlowych w wersji wege
  • lub 70 g Guanciale w wersji mięsnej
  • mały pęczek świeżej pietruszki
  • 40 g Parmezanu, lub innego twardego sera (Grana Padano, Pecorino Romano itp.)
  • 1 puszka (400 g) pomidorów pelati krojonych
Opcjonalne składniki do przygotowania ze strony uczestników:
  • 1 mały kieliszek koniaku/rumu/ whisky (opcjonalnie)


Gnocchi all'Amatriciana
Pamiętajcie, że jeśli jesteś na specjalnej diecie (np. wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej itp.) żeby zaznaczyć tę informację w formularzu zgłoszeniowym.
To danie w swoim podstawowym przepisie jest w wersji mięsnej, ale podpowiemy Ci jak je zmodyfikować aby spełniało twoje dietetyczne potrzeby.


Sprzęt:

  • garnek do gotowania gnocchi, 2-4L
  • patelnia o średnicy 20-26cm
  • tarka
  • nóż i deska
Składniki do przygotowania po stronie uczestników:
  • sól, pieprz do smaku
Składniki :
  • mleko 150 ml
  • cukier 40 g
  • żelatyna 5 g
  • wanillia
  • śmietana min. 30%
  • owoce sezonowe 160 g
  • cukier puder
Panna Cotta
Sprzęt:
  • mały garnek
  • trzepaczka
  • miska
  • nóż i deska
Sekretnym składnikiem wszystkich dań jest dobre nastawienie - nie zapomnij zabrać go ze sobą. Do zobaczenia.