Insalata di barbabietola
Składniki (2 porcje)
  • 2-3 niewielkie buraki ugotowane na parze (mogą być z paczki) obrane
  • Garść rukwi siewnej (rukoli)
  • Kilkanaście laskowych orzechów – ok. 20 g
  • Niewielki kawałek sera gorgonzola (piccante) – ok. 70 g


Składniki na dressing
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki dobrej jakości oliwy extra virgin
  • Ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól
  • Pieprz w młynku
    Krok 1
    Przygotować winegret: sok z cytryny, oliwę, roztarty ze szczyptą soli ząbek czosnku i miód energicznie wymieszać w misce trzepaczką (lub potrząsać w słoiku) do powstania emulsji.
    Krok 2
    Używając ostrego noża (lub mandoliny) i chroniąc dłonie od przebarwień rękawiczkami pokroić buraki na cienkie plastry i ułożyć w jednej warstwie na dużym talerzu,

    Na burakach ułożyć listki rukwi, obficie skropić winegretem. Przybrać uprażonymi na suchej patelni i przełamanymi na połówki orzechami oraz kawałkami sera.

    Krok 3
    Wymieszaj wszystko z dressingiem. Ułóż kompozycję na talerzu, posyp sałatę startym parmezanem i podawaj.
    Smacznego!