Christmas Online Party!
Witamy wszystkich Państwa na niepowtarzalnych warsztatach kulinarnych CulinaryOn w wersji online. Odległość nie stanowi dla nas żadnych ograniczeń, nie musisz nic robić tylko nastawić się na fantastyczną zabawę!


Czekamy na Ciebie w czwartek 17 grudnia o godzinie 14:00
Days
Hours
Minutes
Seconds
Jak dołączyć do spotkania?
2 godziny przed wydarzeniem wszyscy uczestniczy otrzymają na maila link, który pozwoli dołączyć do spotkania, będzie on aktywny 10 minut przed startem. Wcześniej prosimy o zainstalowanie aplikacji Zoom na telefonie lub komputerze, w zależności od tego z czego będziesz korzystał podczas spotkania. Link do instrukcji jak to zrobić znajdziesz poniżej. Cenne dla nas wszystkich będzie również ustawienie swojego imienia w aplikacji, aby ułatwiło nam to komunikację - dowiedz się jak to zrobić -->
https://fikiri.net/jak-zmienic-swoje-imie-w-zoom/


Do zobaczenia!
Jak zainstalować Zoom?
Link do spotkania.
Będzie aktywny 10 minut przed startem.
Kliknij tutaj
Wspólne gotowanie z naszymi doświadczonymi Szefami Kuchni
Jak to wszystko będzie wyglądało?
14:00 Zaczynamy
Przygotuj się! Dobry humor to podstawa.
01
14:05 Wstęp
Teraz omówimy zasady bezpieczeństwa, pomożemy przygotować pracę w kuchni tak, aby była komfortowa oraz opowiemy wszystko o menu.
02
14:30 Gotowi?
Gotujemy!
Sprawdź czy masz wszystko czego potrzebujesz? Możemy zaczynać, teraz nasz szef kuchni zabierze Was w kulinarną podróż.
03
16.50 -17.00 Zakończenie!
Czas na kilka słów podziękowania i podsumowanie naszych warsztatów.
04
Poznaj prowadzących!
Jakub Botta
Kucharz CulinaryOn
Jakub Botta to kucharz z zamiłowania. W kuchni jest zadziorny, łamie konwencje i uwielbia eksperymentować. Najbliżej mu do kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Swoją wiedzą chętnie dzieli się na warsztatach i pokazach live cooking. Pracował w kultowych warszawskich restauracjach, takich jak Belvedere czy Smaki Warszawy. Był także szefem kuchni w restauracji Quale w Łodzi. Organizator wielu wydarzeń kulinarnych i zwolennik tradycyjnych produktów regionalnych. Jego marzeniem jest opublikowanie książki kulinarnej i otwarcie własnej restauracji. Członek Irish Beef Club, jest ambasadorem irlandzkiej jagnięciny i wołowiny w Polsce. Swoje umiejętności prezentował także w programie TOP CHEF.
Miłośnik sztuki, dobrej muzyki i szybkich samochodów.


Co przygotujemy?
Przygotujemy dwa pyszne dania dla dwóch osób!
Poniżej znajdziesz listę składników, które dostarczymy pod Twoje drzwi i sprzętów niezbędnych do gotowania, o których przygotowanie poprosimy Cię przed startem wydarzenia. Grzyby prosimy namoczyć w letniej wodzie minimum godzinę przed spotkaniem.
Dziękujemy :)

*dla osób z nietolerancjami pokarmowymi przygotowaliśmy odpowiednie zamienniki produktów w postaci: mąki bezglutenowej, miodu, mleka kokosowego i aquafaby zamiast jajek :)
Danie główne
Składniki na ciasto:
1 pojemnik: 200 g mąki, 1/4 łyżeczki soli, 35 ml olej
90 ml ciepłej wody

Składniki na farsz:
1 łyżka masła
40 g grzybów suszonych
1 cebula

Składniki na barszcz:
220 ml zakwasu z buraków
500-600 ml wywaru warzywnego
1 łyżeczka przypraw
400 g buraków
40 ml octu jabłkowego
1 jabłko


Barszcz z uszkami grzybowymi
Sprzęt:
  • nóż szefa uniwersalny (ostry)
  • deska do krojenia
  • miska
  • garnek 2-4 l
  • wałek
  • łyżki stołowe
  • ring, lub kubek do wycinania kształtów na uszka
Deser
Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki zmieszane z 1 łyżeczka przypraw i 2 łyżeczkami sody
  • 200 ml mleka złączone z 60 g miodu oraz 100 g cukru
  • 1 jajko

Składniki na bitą śmietanę:
  • 200 ml śmietany zmieszane z 10 g pasty waniliowej

    Świąteczny piernik z waniliową śmietanką
    Sprzęt:

    • deska do krojenia i nóż
    • blender
    • trzepaczka (rózga)
    • łyżki stołowe
    • łopatka
    • piekarnik
    • miska
    Sekretnym składnikiem wszystkich dań jest dobre nastawienie - nie zapomnij zabrać go ze sobą. Do zobaczenia.
    Jakub Botta