Crema Catalana
Składniki (4 porcje)
  • mleko 600 ml
  • 8 żółtek
  • cukier brązowy 150 g
  • biały cukier 125 g
  • skórka z połowy cytryny
  • skórka z połowy pomarańczy
  • wanilia 2 g
  • cynamon 1g
  • skrobia kukurydziana 15 g
Krok 1
Do małego rondelka wlej mleko.
Krok 2
Dokładnie umyj cytrynę i pomarańcze, delikatnie odetnij skórkę i usuń białą część (albedo).
Krok 3
Do garnka z mlekiem dodaj skórki z cytrusów, wanilię i cynamon.
Krok 4
Oddziel żółtka od białek i dodaj do nich biały cukier, skrobię i odrobinę soku z pomarańczy.
Krok 5
Utrzyj żółtka aż staną się puszystą, jaśniejszą masą.
Krok 6
Kiedy żółtka zwiększą swoją objętość, cienkim strumieniem dodaj zagotowane mleko i kontynuuj ubijanie kremu. Wlej zawartość do rondla i cały czas mieszając gotuj masę na wolnym ogniu.
Krok 7
Rozlej małe porcje mieszanki do kubeczków i wstaw je do lodówki na minimum godzinę.
Krok 8
Kiedy masa stężeje, wyjmij z lodówki i posyp brązowym cukrem.
Krok 9
Za pomocą specjalnego palnika, delikatnie karmelizuj cukier, aby utworzył chrupiącą skorupkę. Pozwól kubeczkom trochę ostygnąć i udekoruj krem owocami.
Smacznego!