IQVIA Consumer Health !
Witamy wszystkich Państwa na niepowtarzalnych warsztatach kulinarnych CulinaryOn w wersji online. Odległość nie stanowi dla nas żadnych ograniczeń, nie musisz nic robić tylko nastawić się na fantastyczną zabawę!

Czekamy na Ciebie w czwarte 20 stycznia o godzinie 9:00.
Days
Hours
Minutes
Seconds
Tilda Publishing
Link do spotkania.
Będzie aktywny 10 minut przed startem.
Kliknij tutaj
Jak to wszystko będzie wyglądało?
10:00 - 10:15
Zaczynamy!
W zaaranżowanej strefie na kanapach krótki wstęp Pani Prezes i Dyrektor Marketingu - pogawędka. Następnie z naszym Szefem Kuchni przygotujemy pierwszy przepis na pyszne i zdrowe śniadanie.
01
10:15-12:30
Konferencja
02
12:30 - 12:45
Przerwa w konferencji
"Zdrowie na talerzu - naturalne suplementy". Razem z Szefem Kuchni studia CulinaryOn przygotujemy kolejne pyszne i zdrowe danie
03
12:45- 14:00
Druga część konferencji


06
14:00
Zakończenie

07
Lista składników
Prosimy mieć na uwadze, że przygotowywane przez nas dania zawierają następujące alergeny: mleko, jajka, gluten
Składniki cytrynowego hummusu:
  • ½ szklanki tahini
  • ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 400 gramowa puszka ciecierzycy, odsączonej i wypłukanej
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek bardzo zimnej gazowanej wody
Składniki miski śniadaniowej:
  • 2 duże jajka gotowane na miękko
  • 1 chipsów z jarmużu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ marchewki obranej w papardele
  • 2 łyżki pokruszonego sera feta
  • 1/2 awokado, obrango, bez pestki, pokrojone w plastry
  • kawałki cytryny do dekoracji


Śniadaniowy bowl z jajkiem na miękko i humusem
Sprzęt:
  • garnek do gotowania
  • blender
  • obieraczka
  • nóż i deska
Sposób przygotowania
Poniżej znajdziesz informacje, jak krok przygotować nasze dania. Pokażemy Cie też kilka wskazówek i trików Chefa. ;)
1
Zaczynamy
Wszystkie składniki z wyjątkiem tahiny i wody gazowanej umieszczamy w blenderze - uruchomiamy blender na najwyżych obrotach - zajmie to około 2-3 minut.
Kiedy połączą się w jednolitą puszysta i gładką masę dodajemy tahini. Następnie j pasty dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Po około 2-3 minutach pasta zmieni się w delikatny i idealnie puszysty krem. To znaczy, że Twój hummus jest gotowy.
2
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia - wtedy jest mniejsze ryzyko, że popękają. Zagotują wodę i dodaj odrobinę soli - nigdy nie wsypuj soli do zimnej wody - przykleji się ona do dna garna i po dłuższym okresie może powstać korozja. Delikatnie, przy pomocy łyżki, włóż jajka do wody. Włącz kuchenkę na średnią moc grzania i gotuj jajka na miękko 4-5 minut. W zależności, jak lubisz. :)
Jarmuż umyj, oddziel od łodygi, oprósz papryką, upiecz przez 3 minuty w 200 stopniach bez termoobiegu. Pamiętaj aby nie trzymać jarmużu za długo w włączonym piekarniku, aby nie stracił swoich właściwości.
Marchewkę umyj, obierz ze skórki - następnie obieraczką wycinaj z marchewki długie pasy, jak na makaron parpadelle.

3
Na dnie misy ułóż hummus, wygładź wewnętrzną stroną łyżki, a następnie rozprowadź po bokach zewnętrzną stroną łyżki. Ułóż jajko, awokado, marchewkę, posyp serem feta. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, całość oprósz upieczonym jarmużem.
Poznaj ukrytą moc składników
Przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawostek o super mocy ukrytej w zwykłych produkach.
Oliwa z oliwek
Skarbnica zdrowia! Dzięki zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych spowalnia rozwój miażdżycy, obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego, wrzody żołądka, cukrzycę, astmę i układu kostnego, zapobiega powstawaniu kómerek rakowych, poprawia pamięć i koncentrację, oraz poprawia trawienie!
Tahina
Kombinacja witamin i składników mineralnych. Mangan, fosfor, witamina B1 do tego kwasy omega-6 i lignany. Jakby tego było mało, tahina jest źródłem tłuszczów roślinnych. które wspierają pracę serca i układu krążenia. Dzięki temu pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz chorobom cywilizacyjnym.
Jarmuż
Jarmuż jest skarbnicą sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Jeśli wciąż wysoką zawartość witamin A, K i C, a także wapnia oraz potasu. A to kombinacja niezwykle chroniąca nasze zdrowie!
Składniki na pancakes:
  • 1 1/4 szklanki przesianej mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/8 łyżeczki soli 1 duże ubite jajko
  • 1 1/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka spirtuliny
Składniki na dania:

  • 50 g łososia wędzonego
  • 50 g szpinaku
  • 25 ml oliwy zielonej
  • 50 ml majonezu
  • 1 łyżeczka curry

Pancakes
Sprzęt:
  • patelnia
  • trzepaczka
  • miski
  • nóż i deska
  • sitko do przesiania mąki
Sposób przygotowania
1
Zaczynamy
Do dużej misy - za pomocą sita - przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Ważne, aby wszystkie suche składniki się połączyły dokałdnie. Następnie dodaj spirulinę i wymieszaj dokładnie. Suche składniki możemy odstawić na chwilę i przechodzimy do następnego kroku.
2
Aby ciasto było bardziej puszte - możesz osobno ubić białka. Jeżeli nie masz na to czasu, wymieszaj jajko i maślankę. Maślanka jest sekretem udanych pancaków - zawarty w niej kwas mlekowy oraz bakterie fermetaci mlekowej wchodzą w reakcję z sodą oczyszczoną, dzięki czemu ciasto jest delikatnie się "podnosi". Jeżeli nie będziesz miał maślanki, zawsze możesz użyć mleka z odrobiną cytryny. Dodaj "mokre" składniki do "suchych" i wymieszaj bardzo dokładnie aby nie było grudek ale uważaj, aby nie "przebić" ciasta. Jeżeli masz czas, odstaw je na 15 minut aby odpoczęło. Ciasto powinno być gęste. Dodaj roztopione masło i cukier do ciasta i ubij, aż się połączą. Rozgrzej patelnię i delikatnie posmaruj ją tłuszczem - wlej ciasto na patelnię, w momencie kiedy pojawią na jego powierzchni bąbelki. Pancake jest gotowy do przerzucenia go na drugą stronę. Ważne jest aby smażyć obracać naleśników kilkakrotnie. Każda ze stron powinna być smażona tylko jeden raz.


3
Na dnie misy ułóż hummus, wygładź wewnętrzną stroną łyżki, a następnie rozprowadź po bokach zewnętrzną stroną łyżki. Ułóż jajko, awokado, marchewkę, posyp serem feta. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, całość oprósz upieczonym jarmużem.
Łosoś
Na podkreślenie zasługuje fakt, iż jest to produkt zawierający najwięcej białka spośród innych produktów żywnościowych (cztery razy więcej niż mięso o tej samej wadze). Z tego powodu suplement diety powinien być stosowany przez wegetarian i wegan, a także osoby pragnące zlikwidować tkankę tłuszczową (metabolizm białka sprzyja odchudzaniu). Poza tym spirulina zawiera: osiem aminokwasów egzogennych, witaminy: B1, B2, B12 oraz kwas gamma-linolenowy, który szczególną rolę w utrzymaniu zdrowia.

Szpinak
Jedzenie szpinaku zaleca się też dzieciom i kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na anemię. Szpinak jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego – jeśli chodzi o żelazo, to szpinak ma go taką samą ilość jak wołowina. Należy jednak pamiętać, że żelazo pochodzenia zwierzęcego jest w dużo wyższym stopniu przyswajalne. Ze szpinaku przyswoimy jedynie 1/5 żelaza w porównaniu z ilością przyswajaną z mięsa wołowego.

Szpinak zawiera też witaminy A, E, B6 oraz K. Witamina K pełni ważną funkcję w procesach krzepnięcia krwi, witaminy z grupy B obniżają "zły" cholesterol, zaś witaminy A i E opóźniają procesy starzenia się organizmu.


Spirulina
Spirulina bogata jest w witaminy i składniki mineralne. Wśród nich wymienić można: beta-karoten, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, cynk, magnez, potas, sód, selen oraz molibden. Część specjalistów uważa, iż żelazo pochodzące z alg jest ponad dwukrotnie razy lepiej przyswajalne niż to pochodzące z tradycyjnych produktów mięsnych. Miałoby to mieć związek z możliwością wytwarzania kompleksu żelaza z fikocyjaniną obecną w algach, a zwiększającą biodostępność tego pierwiastka.
Sekretnym składnikiem wszystkich dań jest dobre nastawienie - nie zapomnij zabrać go ze sobą. Do zobaczenia.