Brownie z ciemnym piwem i malinami
Składniki na lody waniliowe (12 porcji)
  • 10 jajek
  • cukier 300 g
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • śmietana 30-36% 1l
Składniki na brownie (10 porcji)
  • 3 jajka
  • ciemne piwo 200 ml
  • mąka pszenna 125 g
  • cukier 200 g
  • kakao 40 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • maliny 200 g
  • niesolone masło 180 g
  • ciemna czekolada 200 g
Krok 1
W dużej misce ubij śmietanę na sztywno.
Krok 2
Do oddzielnej miski wbij jajka. Dodaj do nich cukier oraz ziarenka wanilii. Ucieraj masę aż stanie się puszysta.
Krok 3
Delikatnie wymieszaj razem zawartość obu misek.
Krok 4
Przełóż masę do oddzielnego naczynia. Owiń je folią spożywczą, upewniając się, że przylega ona do powierzchni lodów. Włóż do zamrażalnika na 6 godzin albo całą noc.
Krok 5
Włóż masło oraz ciemną czekoladę do miski. Umieść ją nad małym garnkiem z gotującą się wodą i pozwól, żeby masło oraz czekolada się rozpuściły. Kiedy się już rozpuszczą, odstaw z boku do ostygnięcia.
Krok 6
W dużej misce wymieszaj jajka z ciemnym piwem.
Krok 7
Dodaj mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia.
Krok 8
W oddzielnej misce, za pomocą ubijaczki do jajek albo widelca, rozgnieć maliny.
Krok 9
Dodaj maliny do surowego ciasta i dobrze wymieszaj.
Krok 10
Do powstałej masy dodaj wystudzoną czekoladę i ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 11
Przelej ciasto do formy i piecz przez 25-30 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika, pokrój na równe kawałki i wykończ gałką lodów.
Smacznego!