Thai it Up - lunch with Bird & Bird
Witamy Was na niepowtarzalnych warsztatach kulinarnych CulinaryOn w wersji online. Odległość nie stanowi dla nas żadnych ograniczeń, dostarczymy nasze produkty pod Wasze drzwi w środę między godziną 01:00 a 8:00
Nie musisz nic robić tylko nastawić się na fantastyczną zabawę!

Czekamy na Ciebie w czwartek 8 października o godzinie 12:00.
Days
Hours
Minutes
Seconds
Jak dołączyć do spotkania?
Wygenerujemy dla Was link do wydarzenia, który będzie aktywny 10 minut przed startem. Nie musicie instalować aplikacji Zoom, wystarczy skorzystać z przeglądarki internetowej. :)

Do zobaczenia!
Link do spotkania.
Będzie aktywny 10 minut przed startem.
Kliknij tutaj
Wspólne gotowanie z naszymi doświadczonymi Szefami Kuchni
Jak to wszystko będzie wyglądało?
12:00 Zaczynamy
Przygotuj się! Dobry humor to podstawa.
01
12:05 Wstęp
Teraz omówimy zasady bezpieczeństwa, pomożemy przygotować pracę w kuchni tak, aby była komfortowa oraz opowiemy wszystko o menu.
02
12:30 Gotowi?
Sprawdź czy masz wszystko czego potrzebujesz?
03
Gotujemy!
Możemy zaczynać, teraz nasz szef kuchni Mateusz Łuczaj zabierze Was w kulinarną podróż.
04
Poznaj prowadzących!
Mateusz Łuczaj
Kucharz CulinaryOn
Mateusz ukończył kompletną edukację w zakresie kuchni francuskiej w Le Cordon Bleu - jednej z najlepszych szkół kulinarnych na świecie, gdzie zdobył kompleksową wiedzę o technikach kuchni francuskiej i standardach restauracji haute cuisine. Pracował na stanowisku garnishes & plating w Barcelonie w Restauracji Arola, sygnowanej przez szefa Sergi Arola, nagrodzonego dwoma gwiazdkami Michelin. Zdobywał doświadczenie także w Azji w Wild Flour Bakery + Cafe, która jest popularną siecią restauracji oferującą jedzenie kategorii premium w najlepszych lokalizacjach w Manili. Mateusz był również uczestnikiem popularnego show MasterChef, występował okazjonalnie w telewizjach TVN i TVN Style. Bardzo dużo czasu spędza podróżując, poszukując nowych kultur kulinarnych i terroir na całym świecie.
Co to jest terroir? - nie wahajcie się zadać mu tego pytania podczas spotkania!

Katarzyna Obroślak
Event Manager
Poprowadzi Was przez kulinarną zabawę z uśmiechem (absolutnie unikatowym).
Co przygotujemy?
Przygotujemy dwa pyszne dania dla dwóch osób!
Poniżej znajdziesz listę składników, które dostarczymy pod Twoje drzwi i sprzętów niezbędnych do gotowania, o których przygotowanie poprosimy Cię przed startem wydarzenia. Ryż prosimy namoczyć w letniej wodzie minimum pół godziny przed spotkaniem. Prosimy również o włożenie śmietany do lodówki i przygotowanie lodu w kostkach.
Dziękujemy :)

Danie główne (opcja vege i mięsna)
Składniki na sos
  • cukier palmowy 50 g
  • pasta z Tamaryndowca 2 łyżki
  • sos sojowy 4 łyżki
  • woda 6 łyżek
Składniki na danie
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • tofu 150 gramów (kostka)
  • grzyby Shiitake 20 g
  • 2 jajka
  • dymka ze szczypiorem 1 sztuka
  • kiełki fasoli 100 g
  • suchy makaron ryżowy 200 g
  • orzeszki ziemne 50 g
  • płatki chilli 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia


Pad Thai Vege (2 porcje)
Sprzęt:
  • nóż szefa uniwersalny (ostry)
  • deska do krojenia
  • łopatka
  • patelnia
  • garnki: mały 1-2 l
  • tongi - szczypce kuchenne
  • łyżki stołowe
Składniki na sos:
  • cukier palmowy 50 g
  • pasta z Tamaryndowca 2 łyżki
  • sos rybny 3 łyżki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • woda 6 łyżek

Składniki na danie:
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • kiełki fasoli 100 g
  • płatki chilli 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • orzeszki ziemne 50 g
  • suchy makaron ryżowy 200 g
  • cebula dymka ze szczypiorem 1 sztuka
  • udo z kurczaka 180 g
  • suszone krewetki 2 łyżeczki


Pad Thai z kurczakiem (2 porcje)
Sprzęt:
  • nóż szefa uniwersalny (ostry)
  • deska do krojenia
  • łopatka
  • patelnia
  • garnki: mały 1-2 l
  • tongi - szczypce kuchenne
  • łyżki stołowe
Deser
Składniki na ryż:
  • kleisty ryż 100 g
  • woda 150 ml
  • mleko kokosowe 80 ml
  • sezam do dekoracji
  • świeże mango
Składniki na bitą śmietanę:
  • śmietanka 36% 250 ml

Mango Sticky Rice
Sprzęt:
  • garnek 1 - 2 l
  • 2 miski
  • deska do krojenia
  • nóż
  • trzepaczka (rózga)
  • łyżki stołowe
  • łopatka
Sekretnym składnikiem wszystkich dań jest dobre nastawienie - nie zapomnij zabrać go ze sobą. Do zobaczenia.
Mateusz Łuczaj