Bakłażan alla Parmigiana
Składniki sosu pomidorowego (4 porcje)
  • pomidory obrane z puszki 320 g
  • cebula 40 g
  • bulion warzywny 40 g
  • oliwa z oliwek 20 g
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu
Składniki dania (4 porcje)

  • bakłażan 500 g
  • oliwa z oliwek 120 ml
  • bazylia 4 gałązki
  • mozzarella 250 g
  • ser Grana Padano 80 g
Krok 1
Pokrój cebulę.
Krok 2
Podsmażaj cebulę w garnku na oliwie z oliwek przez ok. 5 minut.
Krok 3
Zblenduj pomidory z puszki, potem dodaj je do garnka z cebulą. Wlej bulion warzywny i gotuj sos przez pół godziny na małym ogniu. Dopraw do smaku.
Krok 4
Obierz bakłażana ze skórki.
Krok 5
Pokrój bakłażana w plastry i obtocz w mące,
Krok 6
Wlej oliwę z oliwek do garnka.
Krok 7
Usmaż bakłażana z obu stron na złoty kolor.
Krok 8
Rozłóż bakłażana na ręczniku papierowym, żeby odsączyć oliwę. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Krok 9
Pokrój mozzarellę na kawałeczki.
Krok 10
Na blachę rozłóż papier do pieczenia. Połóż na niej formę do pieczenia w kształcie pierścienia. Wyłóż formę plastrami bakłażana.
Krok 11
Połóż na plastry bakłażany kilka kawałków mozzarelli i listki bazylii.
Krok 12
Dodaj starty ser Grana Padano.
Krok 13
Dodaj do formy łyżkę sosu pomidorowego i rozprowadź go po plastrach bakłażana. Posyp startym Grana Padano.
Krok 14
Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut.
Smacznego!