Bakłażan alla Parmigiana
Składniki sosu pomidorowego (4 porcje)
pomidory obrane z puszki 320 g
cebula 40 g
bulion warzywny 40 g
oliwa z oliwek 20 g
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu
Składniki dania (4 porcje)
bakłażan 500 g
oliwa z oliwek 120 ml
bazylia 4 gałązki
mozzarella 250 g
ser Grana Padano 80 g
Krok 1
Pokrój cebulę.
Krok 2
Podsmażaj cebulę w garnku na oliwie z oliwek przez ok. 5 minut.
Krok 3
Zblenduj pomidory z puszki, potem dodaj je do garnka z cebulą. Wlej bulion warzywny i gotuj sos przez pół godziny na małym ogniu. Dopraw do smaku.
Krok 4
Obierz bakłażana ze skórki.
Krok 5
Pokrój bakłażana w plastry i obtocz w mące,
Krok 6
Wlej oliwę z oliwek do garnka.
Krok 7
Usmaż bakłażana z obu stron na złoty kolor.
Krok 8
Rozłóż bakłażana na ręczniku papierowym, żeby odsączyć oliwę. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Krok 9
Pokrój mozzarellę na kawałeczki.
Krok 10
Na blachę rozłóż papier do pieczenia. Połóż na niej formę do pieczenia w kształcie pierścienia. Wyłóż formę plastrami bakłażana.
Krok 11
Połóż na plastry bakłażany kilka kawałków mozzarelli i listki bazylii.
Krok 12
Dodaj starty ser Grana Padano.
Krok 13
Dodaj do formy łyżkę sosu pomidorowego i rozprowadź go po plastrach bakłażana. Posyp startym Grana Padano.
Krok 14
Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut.
Left
Right
Smacznego!